Till nyhetslistan

Borgå stifts jubileumsår inleds på nyårsdagen

På nyårsdagen inleder Borgå stift sitt 100-årsfirande. Temat för jubileumsåret är Tillsammanskraft – Mångfald och samarbete.

borgastift100.jpg

Borgå domkyrka. Foto Niko Laurila

– Med det här temat vill vi tydligt lyfta fram att det är tillsammans som vi fungerat så här långt och att det är riktningen mot framtiden. Det är också tillsammans som vi har kunnat ta tillvara mångfalden och göra den till vår styrka, säger biskop Bo-Göran Åstrand

Jubileumsåret öppnas med strömmad mässa 

Jubileumsåret öppnas i samband med högmässan i Borgå domkyrka på nyårsdagen 1.1.2023 klockan 12.15. I den festliga mässan predikar församlingspastor Elefteria Apostolidou och domprosten Mats Lindgård är liturg. 

Mässan får en speciell prägel med den nyskrivna jubileumssången. Sången är ett beställningsverk av kompositören och låtskrivaren Camilla Cederholm som är musiklärare i Nykarleby. 

I mässan är kantor Eric-Olof Söderström organist och Runebergskören medverkar med sång. 

Eftersom jubiléet berör stiftets alla församlingar och sammanlagt 225 000 församlingsmedlemmar så kommer den att strömmas. Mässan kan ses via Borgå svenska domkyrkoförsamlings YoutubekontoÖppna länk i ny flik.  

Mottagning i biskopsgården 

Efter mässan bjuder biskop Bo-Göran Åstrand med fru Karin på kyrkkaffe i biskopsgården.  

Vid mottagningen serveras jubileumsbakelsen som Toni Rautakoski på Marthaförbundet har gjort receptet till, en bakelse med fyra versioner av fyllningar. 

– Tanken med bakelsen är att den ska kunna tillredas under hela jubileumsåret runtom i Svenskfinland och på Åland, säger Åstrand. 

Förutom kaffe och kaka blir det sång av Runebergskören. Vid mottagningen kommer också Camilla Cederholm att berätta mera om jubileumssångens tillkomst. 

Nyårsmottagningen pågår till klockan 17. 

Borgå stift är det enda svenskspråkiga stiftet i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Sammanlagt finns nio stift. Idag har Borgå stift 47 församlingar fördelade på nio prosterier. Antalet församlingsmedlemmar är ungefär 225 000 personer. 

Länk till Borgå stifts jubileumssajt.

Textinnehåll plockat från Kyrklig tidningstjänsts nyhet om jubileumsåret publicerad 29.12.2022.

30.12.2022 11.40