Dickursby och Myrbacka kyrkor fick hedersomnämnanden i Vandas arkitekturtävling
Två kyrkor i Vanda fick hedersomnämnanden i Vandas arkitekturtävling Kehäkukka. Hedersomnämnandena tilldelades byggprojektet rörande Dickursby kyrka och totalrenoveringen av Myrbacka kyrka.
Det första hedersomnämnandet tilldelades Vanda kyrkliga samfällighet och arkitektbyrån OOPEAA Office for Peripheral Architecture för byggprojektet rörande Dickursby kyrka.
Det andra hedersomnämnandet tilldelades Vanda kyrkliga samfällighet och Arco Architecture Company Oy för den högklassiga totalrenoveringen av Myrbacka kyrka.
Det egentliga Kehäkukka-priset tillföll Loci Maisema-arkkitehdit Oy för högklassig och hållbar landskapsarkitektur för parkområdena i anslutning till Dickursbyforsen.
Kandidater till tävlingen söktes genom ett offentligt förfarande, vilket innebar att också privatpersoner kunde lämna in förslag. Till tävlingen inkom det förslag rörande elva olika objekt, varav en del fick flera omnämnanden. Bland förslagen fanns ett stort antal goda kandidater till huvudpriset, och därför ville tävlingsjuryn utöver Kehäkukka-priset också dela ut två hedersomnämnanden.
Dickursby kyrka är lätt att besöka
- Dickursby kyrka, som är belägen invid Stationsvägens gågata, har blivit en plats som är lätt att besöka, sägs det i motiveringen till priset.
Enligt motiveringen är kyrkan en öppen och inbjudande byggnad. Den gör det möjligt för olika användargrupper att mötas, och den betjänar olika slags användares behov. I den del av kyrkan som ligger invid gatan finns ett café som är öppet för allmänheten och ett umgänges- och lekrum för familjer. Utöver kyrksalen rymmer byggnaden också samlings- och arbetsrum.
- Dickursby kyrka är verkligen en kyrka mitt i byn. Det är lätt att sticka sig in i kyrkan, och den är fast förknippad med stadsbornas aktiva vardagsliv. Detta framgick av förslagen till pristagare, där tanken om ett gemensamt vardagsrum återkom, beskrev Vandas stadsbildsarkitekten och jurymedlemmen Johanna Ojanlatva vid det evenemang där priset delades ut.
Juryn lovordade de vackra och hållbara material som använts i byggnaden, såsom fasadens olikfärgade tegel. Invändigt består materialen av grov betong och varmt trä. Kyrkan är en del av ett slutet kvarter, och i kvarterets hörn utgör den med sitt sluttande tak ett skulpturalt landmärke.
Myrbacka kyrka totalrenoverades med bevarande av de ursprungliga arkitektoniska värdena
Enligt juryn har Myrbacka kyrkas särpräglade arkitektoniska värden bevarats väl, trots att man i samband med renoveringen genomförde några omfattande ombyggnadsarbeten.
Myrbacka kyrka, som har planerats av arkitekten Juha Leiviskä, är i arkitektoniskt avseende en viktig byggnad. Den hör på ett internationellt plan till Vandas mest kända byggnader. Kyrkan har klassificerats som ett byggnadsarvsobjekt, konstateras det i prismotiveringen.
- Vi är verkligen glada och stolta över att Myrbacka kyrka är öppen igen. Hedersomnämnandet vittnar om Myrbacka kyrkas betydelse för hela Vanda, och vi värdesätter det högt. I samband med totalrenoveringen har samarbetet med arkitekterna och den övriga arbetsgruppen varit av toppklass, uppgav Vantaankosken seurakuntas kyrkoherde Hans Tuominen.
- Totalrenoveringen genomfördes på grund av att det fanns problem med konstruktionerna och inomhusluften i kyrkan. Utöver att problemen åtgärdades i samband med renoveringen genomfördes också sådana ombyggnadsarbeten som krävdes för att kyrkan ska svara mot dagens behov. Lokalernas tillgänglighet förbättrades, och det installerades modern teknik. Juryn gav beröm för att ombyggnadsarbetena har genomförts så att de anpassats till den ursprungliga arkitekturen.
- Detta projekt har i allra högsta grad varit en samarbetsseger. Det har behövts ett oräkneligt antal experter inom olika områden för att leta fram de bästa tänkbara sätten att lösa de tusentals frågor som ett så här omfattande totalrenoveringsprojekt aktualiserar. Det är av stor betydelse att Myrbacka kyrka har bevarats både som ett andligt centrum och som ett landmärke i stadsbilden. Kyrkan med sin imponerande arkitektur förtjänade att bli renoverad, konstaterade Juha Paukkeri, som var projektchef för totalrenoveringen.
Kehäkukka-priset delades ut för första gången på länge
Kehäkukka-priset beviljas som erkänsla för ett byggprojekt, ett evenemang, en person eller en sammanslutning som har utvecklat eller lyft fram arkitektur i Vanda.
Kehäkukka-priset har delats ut sedan år 2007. Priset delades nu ut för första gången efter en paus på några år. Därför var det möjligt att som pristagare föreslå byggprojekt, evenemang eller gärningar som genomförts under åren 2020–2024.
Till tävlingsjuryn hörde biträdande stadsdirektör Tero Anttila som svarar för verksamhetsområdet för stadsmiljön, stadsplaneringschef Sampo Perttula och stadsbildsarkitekt Johanna Ojanlatva, samt som medlemmar som inte hörde till Vanda stad arkitekterna Jenni Hölttä och Sauli Kosonen. Uppgifter om pristagarna offentliggjordes vid Vandas arkitekturseminarium i vetenskapscentret Heureka den 8 november.
11.11.2024 11.08