Till nyhetslistan

Helsinga medeltidsdag bjuder igen in till en tidsresa i omgivningen kring Helsinge kyrka S:t Lars

Helsinga medeltidsdag firas i år lördagen den 10 augusti kl. 11–17, som vanligt i omgivningen kring Helsinge kyrka S:t Lars (Kyrkovägen 45) i Vanda.

NettikokoHelsingan keskiaikapäivä 2022-kuva 1 Olli Leino.jpg

Bild: Olli Leino.

Under detta kulturevenemang som är avsett för hela familjen är det möjligt att njuta förutom av marknadsvimmel även av gammal musik, en medeltida mässa, hantverk, guidningar, föreläsningar, workshoppar, mat och andra programnummer som hänför sig till tidsperioden.

Inträdet är fritt till Helsinga medeltidsdag.

– Området kring Helsinge kyrka S:t Lars är en vacker oas som har bevarats väl under tidens gång. Också i år har alla åldersgrupper beaktats, och spektret av olika programnummer är mångsidigt. Vi önskar att evenemanget även den här gången ska präglas av en god och trivsam atmosfär samt av sensommarens sorglöshet hos besökarna, säger Tikkurilan seurakuntas evenemangskoordinator Susanna Lönnqvist.

Helsinga medeltidsdag, som har vuxit till ett av de största evenemangen i Vanda, ordnas nu redan för nionde gången.

– Det är viktigt att människor känner till sin historia, det stärker också den egna identiteten och lokalkännedomen. För församlingarna har det från första början varit naturligt att medverka i evenemanget. Och visst stod ju kyrkan i centrum under medeltiden, påpekar prästen Eva Ahl-Waris från Vanda svenska församling.

Kulturproducenten Anni Öhman från Vandasällskapet berättar att man i samband med medeltidsdagens tema i år uppmärksammar Vanda stads 50-årsjubileum, vilket framträder exempelvis i de ämnen som föreläsningarna handlar om. Det finns igen mycket program som är riktat särskilt till barnfamiljer.

– Det utlovas bland annat en konsert för familjer, en workshop med traditionella lekar, en workshop med gamla instrument, pyssel, fäktning med mjukissvärd, en sköldworkshop och ponnyridning, berättar Öhman.  

Bland årets program nämner Öhman också de mångsidiga föreläsningarna, exempelvis föreläsningarna om medeltiden i Vanda (Andreas Koivisto), medeltida mat (Marja Hartola) och kärleksörter (Satu Hovi). Kärtsy Hatakka som är bekant från hårdrocksbandet Waltari ordnar å sin sida en konsert med klassiska rocklåtar, men i medeltida anda. Också det medeltidsläger som ordnades första gången förra året ordnas nu på nytt tack vare de goda erfarenheterna från det första lägret, och ger möjlighet att iaktta och uppleva livet på medeltiden på ett konkret sätt.

– Helsinga medeltidsdag lämpar sig som evenemang såväl för dem som är intresserade av historia och medeltiden som för dem som helt enkelt vill njuta av en vacker sommardag, sol och vacker miljö, konstaterar kulturproducenten.

Helsinga medeltidsdag ordnas i samarbete mellan Vandasällskapet, Tikkurilan seurakunta och Vanda svenska församling. Helsinga medeltidsdag understöds av Vanda stad och Helsingestiftelsen. Tilläggsinformation om Helsinga medeltidsdag och dagens program läggs ut på adressen www.helsinga.fi närmare evenemangstidpunkten.

Helsinga medeltidsdag är i år ett bilfritt evenemang. Man kan därför ta sig nära evenemangsplatsen bara med hjälp av kollektivtrafik, med cykel eller till fots. Busslinjen 571/571B trafikerar under den tid evenemanget pågår från Dickursby med 15 minuters mellanrum.

Tilläggsinformation: www.helsinga.fiÖppna länk i ny flik

 

19.6.2024 10.45