Till nyhetslistan

Midsommaren firas i den idylliska miljön kring Helsinge kyrka S:t Lars

På midsommaraftonen, fredagen den 21 juni, ordnas en midsommarfest för hela familjen kl. 15–17 i idylliska Helsinge kyrkby mitt i Vanda. 

Människor som har picknick på gräsmattan

Midsommaren firas i den idylliska miljön kring Helsinge kyrka S:t Lars, fotografen: Jani Karsson

Vanda finska församlingar ordnar festen i den lummiga prästgårdsparken invid Helsinge kyrka S:t Lars (Kyrkvägen 45). 

Midsommarfesten inleds kl. 15 med en välkomsthälsning av Tikkurilan seurakuntas kyrkoherde Janne Silvast.

Taika-Petteri uppträder för barn inne i kyrkan kl. 15.45. För familjens yngsta erbjuds också trevlig sysselsättning i parken i form av såpbubblor, en käpphästbana och utomhusspel. Kl. 16.15 är det dags för ”kansanlaulukirkko”, en gudstjänst med somriga folksånger, där musiken härstammar från vår bekanta och kära folksångstradition.

– Under evenemanget ordnas mycket program för barnfamiljer, men firandet av midsommaren och Johannes döparens födelsedagsfest är ett evenemang som är avsett för alla. Midsommarfesten vid kyrkan är en vedertagen tradition inom Vanda församlingar. Festen ordnas i tur och ordning av två församlingar, den här gången av Korson och Tikkurilan seurakunta, berättar ledaren för barnverksamheten Päivi Romula från Tikkurilan seurakunta.

Ingen inträdesavgift tas ut för evenemanget. Den rusmedelsfria festen erbjuder en trygg plats där man kan njuta av sommaren och midsommaren tillsammans med hela familjen och människor i alla åldrar.

– Området kring Helsinge kyrka S:t Lars är som vackrast nu på sommaren, och man kan dröja kvar där också en längre stund. I staden kan man aldrig få för många möjligheter att njuta av naturen, säger Romula.
Man kan ta med sig en liten matsäck till midsommarfirandet. I parkcaféet bjuds gratis bulle, saft och kaffe. Dessutom säljs korv, och intäkterna av korvförsäljningen går till förmån för insamlingen Gemensamt Ansvar. Målet med insamlingen är detta år att bekämpa marginalisering bland unga såväl i vårt eget land som på andra håll i världen. 

Ytterligare information om insamlingen Gemensamt Ansvar finns på adressen https://www.yhteisvastuu.fi/ 

Ingen av de anställda i Vanda svenska församling är på plats under midsommarfesten, men våra medlemmar är ändå lika välkomna!

5.6.2024 14.50