Till nyhetslistan

Besökarna i Helsinge kyrka S:t Lars betjänas också i sommar av en guide

Det är även möjligt att på förhand boka gratis guidning för sin grupp.

Riia Ryymin på Helsinge kyrka S:t Lars.

Bild: Elina Kuitto.

En sommarguide betjänar i Helsinge kyrka S:t Lars också denna sommar. Guiden arbetar i kyrkan 10.6–9.8.2024. Det är möjligt att på förhand boka guidning för sin egen grupp, vare sig den är liten eller stor. Varje tisdag kl. 13 ordnas en ordinarie gruppguidning för dem som befinner sig på plats då.

Sommarguiden Riia Ryymin berättar om kyrkan förutom på finska vid behov också på engelska, svenska och tyska. Hon uppger att hon ser fram emot den kommande sommaren och mot att få fördjupa sig i fakta som berör kyrkan.

– Jag förväntar mig goda möten med människor som är på glatt sommarhumör, och ser fram emot att få berätta för dem om den här platsen. Den medeltida kyrkan är unik tack vare sin interiör och utsmyckning som härstammar från 1800-talet. Det är svårt att tänka sig en finare plats än den här under sommaren. Kyrkan och dess omgivning är som en oas mellan de kringliggande vägarna, konstaterar Ryymin.

Ryymin är på slutrakan med sina studier i politisk historia vid Åbo universitet. Hon är särskilt intresserad av sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talet, men hon fascineras också bland annat av medeltiden.

– Helsinge kyrka S:t Lars är huvudstadsregionens äldsta byggnad, och ett stort antal olika slags människor har setts passera här under århundradenas lopp. Här kan man höra historiens vingslag.

Guiden konstaterar att hon i samband med sitt sommarjobb får nytta såväl av sin tidigare arbetserfarenhet inom kundbetjänings- och utbildningssektorn som av sitt intresse för historia. Arbetsdagarna blir omväxlande också i och med de olika evenemang som ordnas i kyrkan, exempelvis de sommarkonserter som ordnas på torsdagar kl.12 och medeltidsdagen som ordnas i början av augusti.

Ryymin har redan hittat en alldeles särskilt hänförande plats i kyrkan.

– Då man sitter uppe på läktaren har man en fin vy över kyrksalen, och där ser man också de vackra tak- och väggmålningarna på ännu närmare håll.

Tikkurilan seurakuntas evenemangskoordinator Susanna Lönnqvist uppger å sin sida att församlingen vill erbjuda guidning för människor från både när och fjärran, eftersom områdets äldsta byggnad väcker intresse.

– Människor förvånar sig ofta över att guidningarna är gratis. Tikkurilan seurakunta vill erbjuda sina besökare guidning som belyser bakgrunden till traktens värdefulla historiska, andliga och kulturella arv, berättar Lönnqvist.

Info

Helsinge kyrka S:t Lars (Kyrkvägen 45) är under sommaren öppen under perioden 10.6–16.8, må–to kl. 11–18, fre kl. 11–15, och under veckosluten beroende på hur den är bokad för olika evenemang. Måndag 10.6 stänger kyrkan undantagsvis redan kl. 17. Sommarguiden är på plats i kyrkan 10.6–9.8.2024, må–to kl. 11–1 och fre kl. 11–15. Bokning av avgiftsfri guidning för små eller stora grupper från och med 10.6, tfn 050 466 4202, riia.ryymin@evl.fi. Före detta datum kan guidning bokas hos susanna.lonnqvist@evl.fi, tfn 050 559 4782. Gruppguidning ordnas varje sommartisdag kl. 13 för dem som är på plats då.

31.5.2024 09.17